Tipar offset

Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning).

Sistemul CMYK consta in combinarea a trei culori - Cyan, Magenta, Yellow - carora li se adauga Black, aceasta fiind singura posibilitate de a obtine un negru pur. Modelul CMYK este folosit pentru printare, culorile fiind obtinute suprapunand nuante de cyan, magenta si galben, creand astfel iluzia unor tonuri continui asemeni unei fotografii. suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectelesuprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară.Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt directinfluenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scadecontrastul şi luminozitatea imaginii tipărite. Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit.

Procesul de tipar offset se bazeaza pe un principiu fizic simplu: grasimea si apa sunt nemiscibile. Procesul de tipar reprezinta procesul prin care se realizeaza transferul cernelii din bateria de cerneluire pe placa, de pe placa pe cauciuc si de pe cauciuc pe coala dehirtie.Procesul de transfer se face prin contact compresiv. Placa de tipar prezinta doua zone: o zona oleofila si una oleofoba. Zonaoleofila este cea cu desenul util.In timpul procesului de tipar placa trece intii prindreptul valurilor (valului) de umezire care umezeste placa, curatind zoneleoleofobe si depunind pe ele un film foarte subtire de solutie de umezire, deasemenea pregatind zonele oleofile pentru aderarea cernelii, lucru ce se petrecein momentul imediat urmator cind placa ajunge in dreptul valurilor de cerneluire. Dupa acest moment zonele oleofile cu cerneala pe ele ajung in dreptulcauciucului intra in contact cu acesta si ii transfera cerneala. De aici cerneala se va transfera pe coala de hartie.

Principalele componente ale masinii de tipar offset:

Comparat cu alte metode de tiparire, tiparul offset se prezinta cel mai economic mod de a executa tiraje mari de inalta calitate, intr-o maniera care nu necesita multa mentenanta. Multe tipografii offset folosesc deja sisteme CTP (computer to plates) pentru a-si pregati matritele, ceea ce in continuare creste garantia calitatii.

Share

Pentru afișarea site-ului folosim module cookie de sessiune. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți aceste cookie-uri. Află in sectiunea Politica de confidenţialitate mai multe.