Am adunat in cele ce urmeaza cele mai uzuale cuvinte, expresii, denumiri din domeniul desktop publishing, a tiparului si cateva explicatii despre standardele de culori uzuale.
Pentru a rasfoi acest glosar va rugam selectati-va litera aferenta cuvantului cautat din meniul alaturat sau navigati cu butoanele Prev - Next.
A
A alinia
A ordona caracterele dintr-un text sau material grafic, utilizând ca referinta linia verticala.
Acetat
Coala transparenta asezata pe lucrarea grafica ce permite artistului sa scrie instructiuni sau sa indice unde va fi pozitionata a doua culoare.
Adunarea
Operatia de realizare a blocului de carte, punand in ordine colile în succesiunea fireasca a paginilor
Aliniere
Ordonarea textului de-a lungul uneia sau ambelor margini. Acest lucru se realizeaza ajustând spatiul dintre cuvinte sau caractere acolo unde este necesar astfel încât fiecare rând sa se încheie în acelasi punct.
Ambalare
Bandarea cu hartie, bandarea cu elastic, impachetare in hartie, asezarea produselor in caserole sau in cutii cu cofraje special concepute, tragerea produselor in folie stratch sau in tipla de folie de polietilena (infolierea)
Arcuirea
Prin acesta operatiune se realizeaza un catalog, un calendar, etc. Mai intai se realizeaza blocul prin adunarea filelor in ordinea fireasca a succesiunii paginilor, dupa care se perforeaza cu ajutorul unui perforator special, apoi se ataseaza arcul si se realizeaza inchiderea acestuia.
B
Biguirea
Deformarea mecanica a suprafetei suportului in scopul plierii ulterioare a acestuia, se recomanda pentru suporturi cu gramaje peste 150 gr/mp
Bi-tonal (duotone)
Utilizarea a doua culori in procesul de tiparire (de exemplu negru si gri) care sunt imprimate cu unghiuri ale punctelor de raster diferite si de asemenea gradare tonurilor este diferita. Datorita acestor factori imaginile bi-tonale creeaza un efect tridimensional mai bun decat cele imprimate la o culoare si este apropiata de calitatea fotografica. Fotografia este initial separata in domenii tonale. O culoare este folosita pentru reproducerea umbrelor si a zonelor luminoase iar a doua culoare este utilizata pentru a reproduce tonurile intermediare.
Bleed
Un element grafic sau un bloc de culoare care se extinde pana la marginea de taiere (�rim� a paginii
Bronz
Efect produs de cerneala praf dupa procesul de tiparire cu o pudra metalica.
Brosarea
Realizarea unei carti prin atasarea copertii la blocul de carte adunat în prealabil. Brosarea automata se realizeaza cu termoclei pe masini de brosat, iar brosarea manuala se face cu aracet
C
Capsare
Metoda de legare în care paginile îndoite pe mijloc sunt prinse de la exterior catre interior cu capse metalice. De obicei un astfel de fascicol nu contine mai mult de 64 de pagini.
Cauciuc
Strat subtire din cauciuc de pe o presa de tipar care transfera cerneala de pe placa tipografica pe hârtie.
Carton duplex
Carton multistrat format dintr-un strat superior de celuloza analbita, un strat median din celuloza mecanica (celuloza termomecanica sau macinata) si un strat inferior din celuloza inalbita sau nu. Numele in sine are rezonanta istorica si provine din timpurile cand cartonul era format din doua straturi, cel superior continand celuloza inalbita iar cel inferior celuloza macinata. In functie de dotarea tehnica a tipografiei cartoanele se pot tipari pana la gramajul cel mai mare. Din aceste cartoane se executa ambalaje de prezentare si desfacere precum si ambalaje colective destinate numai transportului.
Caserarea
Operatiunea de lipire intre ele a doua coli, fie ele hartie pe carton sau carton pe carton, adezivul aplicandu-se pe fata netiparita (cu scopul de a atasa o fata frumos tiparita pe un suport rezistent mecanic)
Centru optic
Punct situat dedesubtul centrului real al paginii, care nu apare "jos", cum se întâmpla în cazul centrului geometric.
Cerneala fluorescenta
Cerneala tipografica care straluceste sau isi schimba culoarea atunci cand este expusa la lumina ultravioleta (UV), este utilizata pentru protectie sau identificarea autenticitatii unui document
Cerneala magnetica
Cerneala care poate fi vazuta de ochiul uman, dar si de masinile electronice.
Cerneala metalica
Cerneluri pentru tipar care produc un efect auriu, argintiu, de bronz sau de culori metalice.
Cerneala transparenta
Tip de cerneala care nu acopera culoarea de dedesubtul sau.
Cilindru de cauciuc
Cilindru care permite trecerea imaginii de pe placa litho-cerneluita pe hârtie. Cilindrul este acoperit cu un strat de cauciuc care previne uzarea placii litho atunci când intra în contact cu hârtia.
CMYK
Culori standard de baza (culori proces) pentru tipar in 4 culori: Cyan, magenta, yellow, black. K este folosit pentru black deoarece negrul este utilizat ca referinta pentru aducerea in registru a celorlalte culori si adeseori se tipareste peste celelalte culori (overprinting). Negru este folosit si pentru a accentual efectul vizual al tonurilor de negru cum ar fi intarirea umbrele
Cod de bare
Utilizat pentru reprezentarea caracterelor (cifre si litere) astfel incat sa poata sa fie citit usor de dispozitive optice intr-un sistem informatic. Codul este format dintr-o succesiune de bare inchise la culoare si spatii albe (sau cel putin mult mai deschise la culoare). Unul din cele mai raspindite tipuri de coduri de bare este EAN care se utilizeaza la toate tipurile de marfuri.
Colationare
Operatie prin care se insereaza paginile tiparite sau sectiuni ale unei carti în ordinea corecta pentru legare.
Contrast
Schimbarea tonurilor din culori de la luminos catre întunecos si invers.
Copiere
Transfer accidental al imaginii tiparite de pe o coala pe spatele altei coli.
Cromalin
Proba de culoare.
Culori primare
Cyan, magenta si galben. Amestecate cu negru, în diferite proportii, acestea permit reproducerea tuturor celorlalte culori.
Culori Pantone
Sistem standardizat de culori pentru tipar, larg raspandit la nivel mondial, care a fost introdus in 1963. Este bazat pe 512 de tonuri de referinta, atat pentru hartii cretate, cat si pentru hartii necretate. Fiecareia dintre culori îi este atribuit un numar si o formula de mixare pe baza celor 14 pigmenti de baza si transparent. Astazi sunt disponibile peste 1100 culori Pantone si de asemenea au fost publicate coduri si pentru materiale textile, plastic, vopseluri, film si video.
Cyan
Una din cele patru culori standard. Albastru.
D
Densitate
Gradul de culoare sau de întunecime al unei imagini sau fotografii.
Densitometru
Aparat care masoara densitatea cernelii tipografice.
Directia fibrei
Directia in care majoritatea fibrelor se intind intr-o coala de hartie finita. Alinierea lor este paralela cu directia in care hartia trece prin masina de fabricat hartie. Hartiile se impaturesc mai bine in directia fibrelor.
DTP (desktop publishing)
Se refera la procesul de tehnoredactare a textului, asamblarea imaginilor, machetarea paginii ca activitate integrata realizata pe calculator. DTP-ul livreaza datele mai departe pentru faza de impozitie si respectiv producerea placilor tipografice.
E
Emboss
Procedeu de formare prin presarea unei imagini în relief pe hârtie sau carton. Se mai numeste si "timbru sec".
Embossing
Imagini în relief formate cu ajutorul unei matrite.
Emulsie
Învelis sensibil la lumina care se gaseste pe filmele si placile tipografice.
F
Faltuirea
Indoirea/plierea colilor de hartie sau cartonului in diverse moduri (simplu, dublu paralel, in cruce, armonica), respectand o anumita ordine de succesiune a fetelor. Se recomanda pentru suporturi cu gramaje cuprinse intre 40 gr/mp si 170 gr/mp.
Filigran
Imaginea creata prin presare in formarea hartiei de catre fabricant in sectiunea umeda din masina de fabricat hartie; poate fi vazuta tinand coala respectiva in lumina
Flag
Titlul unui ziar asa cum apare în partea de sus a primei pagini.
Flexografie
Procedeu de tiparire realizat cu ajutorul presei rotative prin care imaginea este transferata pe hârtie cu ajutorul placilor si al cernelurilor cu uscare rapida.
Folio
Invelis din folie metalica lucioasa si/sau colorata, livrata in coli ori role, utilizata in procesul de tiparire si embosare.
Folio si emboss
Procedeu de imprimare a unei imagini in relief pe o suprafata fara a folosi cerneala, ci o folie metalica presata la caldura
Folie
Învelis metalic sau colorat în coli ori role, utilizat în procesul de tiparire si embosare.
Folio
Procedeu de imprimare a unei imagini pe coala de hârtie sau carton fara a folosi cerneala, ci o folie colorata care este presata la caldura.
Fotogravura
Procedeu de tipar în care imaginea este gravata pe un cilindru plan. Avantajele acestei metode de tipar sunt viteza si tirajele mari. Se foloseste în principal pentru tiparirea revistelor.
G
Grad de alb
proprietate determinata vizual caracterizata prin stralucire ridicata, grad inalt de difuzie a luminii si minimum de culoare. Gradul de alb se exprima in procente ca un raport intre indicele de reflexie difuza a suprafetei de analizat si indicele de reflexie difuza a oxidului de magneziu (MgO) pur. Pentru hartia sau cartonul destinat imprimarii gradul de alb trebuie sa fie peste 80% pentru a nu deforma culoarea cernelii de tipar.
Gramaj
gramajul este greutatea exprimata in grame, raportata la unitatea de suprafata (g/mp). In functie de aceasta proprietate se cunosc trei mari categorii de produse papetare: hartii (30-300g/mp), cartoane (300-600g/mp), mucava (peste 600g/mp). Mai este numita si greutate de baza.
Determinarea gramajului se face cu balante speciale numite gramiere.
Grosimea
Grosimea produselor papetare se exprima in mm si se determina cu micrometre speciale. Hartia trebuie sa fie compacta, de grosime uniforma, fara impuritati in masa de hartie, pentru a asigura un tipar uniform. Produsele papetare la un gramaj de pana la 150-160 g/m2 se numesc HARTII, intre 160-250 g/m2 sunt HARTII sau CARTOANE in functie de optiunea producatorului, intre 250-500 g/m2 se numesc CARTOANE, intre 500-600 g/m2 se numesc CARTOANE sau MUCAVA, iar peste 600 g/ m2 se numesc MUCAVA.
Guilloches
Desen geometric complex format din linii fine continue, impletite, care exista in general pe hartiile cu un nivel de securitate ridicat in scopul de a le face foarte greu de falsificat
H
Hartia de ambalaj
Hartia de ambalaj de diferite formate si culorii, cu masa de 35-224g/m2 are continut ridicat de celuloza sulfit. Aceasta hartie corespunde în mod deosebit pentru impachetarea produselor industriale, confectionarea pungilor si a pachetelor si se utilizeaza aproape in toate sectoarele industriale in afara de cel alimentar.
Hârtie autocopiativa CB, CFB, CF
Hartie care permite realizarea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon (indigo). Hartia transforma presiunea scrierii intr-o reactie de culoare care transfera imaginea pe copie. Hartiile autocopiative sunt în principal folosite pentru facturi, chitante, voucher-e, ordine de plata etc.
Hartie Ofset
Termen general folosit pentru a definii hartia fara finisari speciale, care include hartia necretata indiferent daca provine din hartie reciclata sau contine celuloza mecanica ori chimica
Hartie cretata
Hartie care a fost cretata cu o pelicula, formata in principal dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti, care imbunatateste calitatile suprafetei hartiei. Aceasta hartie se caracterizeaza printr-o suprafata neteda mata sau lucioasa. Se utilizeaza in special pentru reviste, vederi si prospecte. Ele trebuie sa prezinte o suprafata neteda, sa fie bine încleiate si absorbante, astfel incat sa se poata scrie sau desena bine.
Hartie pentru etichete
Hartii cretate pe una din fete care se preteaza tiparului offset si de asemenea lacuirii, aplicarii de folio si embosarii. Ele sunt de trei tipuri: standard, rezistente la apa si rezistente la apa si substante alcaline.
Hartie rezistenta la apa
Hartie tratata chimic, suficient de rezistenta la rupere sau destramare atunci cand este saturata cu apa.
Hartie termica
Hartie cretata pe o fata, termosensibila, folosita pentru tiparirea de text si imagine pe aparatele fax, case de marcat, termoplottere si termoprintere.
I
Impozitie
Pozitionarea paginilor pe coala tiparita astfel încât în momentul în care se vor îndoi formând cartea, ordinea lor va fi cea corecta.
Incleierea
Operatiune asemanatoare brosatului manual de legare intre ele a mai multori coli prin acoperire cu adeziv de tip aracet (asemanatoare brosatului manual), cu precizarea ca nu se ataseaza o coperta la blocul care rezulta
Inserierea
Operatiunea prin care fiecarei unitati de produs i se aplica o serie unica
Intercalarea
Operatia de realizare a unui bloc de revista, prin introducerea colilor una in alta in ordinea fireasca a succesiunii paginilor.
ISBN (International Standard Book Number)
Numar de referinta dat fiecarei carti (editata atât în format traditional cât si în format electronic), în vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei ei. De obicei acesta se gaseste pe ultima coperta. În România, ISBN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.
ISSN (International Standard Serial Number)
Numar de referinta dat fiecarei publicatii periodice (ziare, reviste etc., editate atât în format traditional cât si în format electronic), în vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei lor. De obicei acesta se gaseste în caseta editoriala. În România, ISSN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.
K
Kerning
Ajustarea spatiului dintre anumite perechi de litere, ca de exemplu A si V, pentru a obtine o aparitie mai placuta.
L
Lac
Lichid transparent aplicat pe suprafata tiparita în scopul protejarii acesteia. Da un aspect mai placut tipariturii.
Lac partial
Lac folosit doar pe o anumita suprafata a unei coli tiparite.
Lac UV
Operatia prin care o pelicula subtire de lac UV este depusa pe coala tiparita pentru a proteja produsul final de uzura sau rupere si pentru a mari considerabil gradul de luciu. Lacul UV are cea mai buna rezistenta la frecare si poate fi aplicat total sau selectiv. Aplicarea selectiva se face serigrafic, de aceea se vor evita liniile mai subtiri de 1 mm. In masura in care tiparitura urmeaza a fi lacuita cu lac UV, in cazul utilizarii de nuante ce au în componenta lor Reflex Blue, Blue 072, Violet, Purple, Rhodamine Red, Warm Red, Rubine Red, la mixaj se vor utiliza cerneluri de baza cu rezistenta la lumina > 5 unitati (cerneluri speciale rezistente la UV)
Lacuire
Operatia prin care o pelicula subtire de lac este depusa pe coala tiparita pentru a proteja produsul final de uzura sau rupere si pentru a mari gradul de luciu
Lacuire selectiva
Lac folosit doar pe o anumita suprafata a unei coli tiparite
Laminare
Aplicarea pe o coala de hartie sau de carton a unei folii din plastic transparente cu scopul de a o proteja si de a realiza o finisare lucioasa sau mata
Legare
Strangerea colilor tiparite prin brosare (coasere) cu sarma, ata, lipire sau alte metode pentru a forma o carte
Legare mecanica (spiralare)
Metoda de legare a colilor folosind spirale din metal sau plastic.
Legenda
Material descriptiv tiparit în partea de jos a unei imagini, cu referire la aceasta. Termenul se refera de asemenea si la explicarea semnelor si/sau simbolurilor utilizate în tabele sau harti.
Linii de taiere
Linii care apar pe coala tiparita indicând locul de taiere.
Litografie
Procedeu de tipar bazat pe principiul ca apa si substantele grase nu se amesteca. Placa tipografica este tratata chimic astfel încât cerneala va adera iar apa nu.
Lucrare grafica de baza
Lucrare grafica ce contine componente aditionale cum ar fi imagini în semitonuri sau desene continând linii, si care se adauga înainte de stadiul de productie.
M
Managementul culorii
Sistem de calibrare a fiecarui dispozitiv individual care este implicat in procesul de realizare a tipariturilor de la prelucrarea imaginilor pana la produsul final, in scopul de a garanta reproducerea corecta a culorilor in diverse medii (de exemplu scaner) si diverse tehnologii de reproducere a imaginii (de la monitorul calculatorului pana la masinile de tipar, tinand cont si de diversele tipuri de substrate)
Magenta
Una din cele patru culori standard. Rosu.
Manuscris
Lucrarea originala a unui autor, scrisa de mâna, batuta la masina sau tiparita pe imprimanta, urmând a fi publicata.
Masca
Material opac sau banda de mascare utilizata pentru a acoperi o anumita zona a artwork-ului.
Microprint (microtext)
Tipar extrem de mic care este vizibil doar daca este marit foarte mult. Este utilizat in general ca element de securitate pe bancnote si alte documente care risca sa fie falsificate. Rezolutia copiatoarelor sau alte masini similare nu permite reproducerea microtextului.
Moiré
Model nedorit format din suprapunerea punctelor de raster la tiparirea in mai multe culori, cauzat de alegerea incorecta a unghiului punctelor de raster, erori de registru al culorilor, modele geometrice speciale prezente in imaginea originala in conexiune cu unghiul punctelor de raster
Montaj
Imaginea unica formata prin asamblarea mai multor imagini, elemente de grafica si texte. Montajul se poate realizeaza pe calculator prin folosirea unor softuri speciale de grafica.
O
Overprint
Tiparire pe o suprafata deja tiparita. Metoda se foloseste pentru a accentua schimbarile în imagine sau de text.
P
Paginare
Numerotarea paginilor într-o carte.
Placa anodica
Placa offset cu suprafata special tratata pentru a reduce uzarea în timpul tiparirii.
Placa (matrita) de hârtie
Placa tipografica offset pentru tiraje mici pe care materialul cules poate fi imprimat direct.
Perforarea
Operatia de realizare a unor gauri in locuri indicate pe produs cu ajutorul unei masini speciale de perforat
Plastifierea
Operatia de acoperire a suportului pe o fata sau pe ambele fete cu un strat de folie de plastic; se recomanda pentru suporturi cu gramaje mai mari de 170 gr/mp. Se poate face cu folie lucioasa sau mata.
PMS (Pantone® Matching System)
Sistem standardizat de culori ce include aproximativ 500 de culori de baza, atât pentru hârtii cretate, cât si pentru hârtii necretate. Fiecareia dintre culori îi este atribuit un numar si o formula.
Prepress
Include toti pasii care sunt realizati inainte de tiparirea efectiva, pregatirea textului, prelucrarea imaginilor, utilizarea elementelor de grafica in realizarea designului conform conceptiei cerute, asamblarea elementelor care compun documentul, impozitia conform cerintelor tehnologice si producerea formelor de tipar
Presare
Etapa în procesul de legare. Dupa ce au fost cusute, colile sunt presate pentru a se elimina aerul.
Prisos
Semifabricat sau produs finite realizat in plus fata de tiraj, pentru a compensa numeric pierderile ulterioare din procesul de productie.
Punct tipografic
Element de baza al unei imagini, egal cu 0,376mm. Utilizand o lupa, se poate observa ca imaginile tiparite sunt formate din mai multe puncte.
R
Retus
Metoda de lucru asupra artwork-ului sau a separatiei culorilor realizata în scopul corectarii eventualelor greseli sau al ridicarii calitatii imaginii.
Rezolutie
Unitate de masura care se refera la calitatea materialului obtinut. Se masoara în dpi (dots per inch). Cu cât numarul de puncte este mai mare, cu atât imaginea este mai clara.
RIP (raster image processor)
Program de calculator (software) care prepara datele din stadiul de impozitie (prepress) pentru faza de producere a placilor tipografice. Cea mai importanta functie este sa creeze separatiile de culoare sub forma punctelor de raster care din punct de vedere tehnic sunt fisiere bitmap.
RGB (Red, Green, Blue)
Culori primare denumite si culori aditive, utilizate de monitoare. Din combinarea si intensitatea acestor culori se poate reproduce intreg spectrul.
S
Satinare
Procedeu din procesul de fabricatie a hartiei in care aceasta este trecuta si presata printre valuri pentru a obtine o textura imbunatatita. Satinarea suprafetei hartiilor destinate tiparului ofset poate fi de valoare medie, dar suficient de buna pentru a putea reproduce punctul de raster
Saturatia culorilor
Gradul de intensitate a fiecarei culori pe suprafata tiparita. Intensitarea culorii -este mare pentru hartia cu suprafata neteda si scazuta pentru hartia cu suprafata neregulata, asa cum este hartia necretata. Acest fenomen se produce din cauza ca cerneala penetreaza mai adanc in hartia necretata (este mai poroasa) ceea ce face ca reflexia luminii sa fie mai difuza din cauza rugozitatii suprafetei. Culorile saturate sunt stralucitoare si luminoase, in vreme ce culorile putin saturate au aspect matuit, intunecat
Scala de gri
Scala de valori a luminozitatii pentru evaluarea umbrelor. De foarte multe ori termenul se utilizeaza cu referire la scannere ca o masura a abilitatii lor de a reda imagini în semitonuri.
Scame
Particula de praf care se fixeaza pe placa tipografica sau pe cauciuc si care apare pe coala tiparita ca un punct întunecat înconjurat de o aura.
Scanare
Tehnologia ce converteste documentul tiparit in document digital.
Separarea culorilor
Proces de pregatire pentru tiparirea artwork-ului, a fotografiilor sau graficii create pe computer în cele patru culori de baza (cyan, magenta, galben, negru).
Semiton
Imagine reprodusa prin modificarea tonului original într-un sablon de puncte de marimi diferite. Suprafetele luminoase contin puncte de marimi mici, iar cele întunecoase sau umbrite puncte de marimi mari.
Semne de taiere
Linii care apar pe coala tiparita indicand locul de taiere.
Separatia de culoare
Componenta de culoare ce se obtine prin descompunerea imaginilor digitale in culorile de baza utilizate in procedeul de reproducere a culorilor ales. Cel mai popular procedeu de reproducere a culorilor este CMYK care implica separarea in 4 culori pentru producerea placilor corespunzatoare, care impreuna formeaza astfel un set de culori
Smulgere
Efectul pe care îl da cerneala prea cleioasa ridicând fibrele din coala de hârtie. Pe materialul tiparit se vad mici puncte albe în zonele colorate.
Spatiere
Introducerea spatiului liber între literele unui cuvânt pentru a modifica lungimea sau a îmbunatati aspectul rândului.
SRA
Serie de formate de hârtie inclusa în seriile ISO, de dimensiuni mai mari decât seriile A, acordând tipografului un mic spatiu suplimentar pentru taiere.
S
Stantare
Taierea imaginii create pe hârtie sau carton în forma finala.
Stanta
Cutit metalic montat pe o bucata de lemn folosit pentru a taia în forma dorita imaginea tiparita pe coala de hârtie sau carton.
T
Taiere
Eliminarea unor parti dintr-o imagine sau poza.
Text
Materialul scris si tiparit care formeaza continutul unei publicatii.
Tipar full color
Procedeu de tiparire prin care se combina patru culori de baza sau derivate din acestea în scopul crearii unei imagini finale.
Tipar în coala
Presa de tipar care imprima coli de hârtie si nu role.
Tipar de proba
Dupa realizarea montajului se face un tipar de proba în sistem analog sau digital. Tiparul de proba se poate realiza in sistem Cromalin, Matchprint, Color-Key. Tiparul de proba este un instrument de control, de relatie cu clientul, de sursa in cazul retiparirii lucrarii si are avantajul de a reda culorile exact asa cum vor apare ele pe tiparitura.
Tipar offset
Procedeu de tiparire bazat pe capacitatea de a respinge a apei intre zonele imprimabile si neimprimabile ale formei de tipar. Pe placa tipografica offset zonele imprimabile lipofile (atrag substantele grase) absorb cerneala pe baza de uleiuri iar zonele neimprimabile (albe) hidrofile resping cerneala si atrag apa utilizata in procesul de imprimare. In felul acesta se obtin zone distincte de apa si cerneala care compun imaginea ce urmeaza a fi imprimata. Tiparul offset este in procedeu indirect, deoarece imaginea formata pe placa se transfera pe cilindrul de cauciuc, care apoi îl transfera pe hartie.
Tipar monocolor
Procedeu de tiparire prin care se tipareste la o singura culoare de baza sau derivate din acestea in scopul crearii unei imagini finale.
Tipograf
Specialist în grafica materialului tiparit si în arta tipografiei.
Tipografie
Realizarea graficii si programarea materialului tiparit folosind literele de tipar.
Tonuri mijlocii
Tonurile dintr-o fotografie care au aproximativ jumatatea intensitatii luminoase fata de aria umbrita.
Transparenta
Imagine fotografica pozitiva pe un film care permite luminii sa treaca.
Trapping
Capacitatea de a tipari cu o cerneala peste o alta.
Trim
Taierea colii tiparite la dimensiunea corecta. Semnele de taiere se gasesc pe colile tiparite pentru a indica locul unde urmeaza a se face taierea.
X
Xerografie
Proces de fotocopiere/tiparire în care imaginile se formeaza pe principiul încarcarii electrostatice. Toner-ul înlocuieste cerneala si poate fi lichid sau uscat (sub forma de praf). Odata formata, imaginea este fixata prin caldura.
Pentru afișarea site-ului folosim module cookie de sessiune. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți aceste cookie-uri. Află in sectiunea Politica de confidenţialitate mai multe.